Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||
0,5 kg sütőtök, 10 dkg parasztkolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg paradicsom, 25 dkg vöröshagyma, 4 tojás, só, pirospaprika |
Nekem nem tetszik az a név, hogy töklecsó. Azt sem bírom elviselni, ha valaki a ratatouille-t lecsónak nevezi, mert az sem lecsó. Ha a lecsóba tököt is kevernek, számomra olyan, mintha a sört vizeznék. Hát így kezdtem hozzá, képzelhetitek a többit... A tököt felvágom kb. 2x1 cm-es hasábokra, levágom a héját, és félcentisre felszeletelem. Nem kell félni, éles késsel percek alatt megvan, nem hal éhen senki, míg elkészül. De érdemes kipróbálni zöldségszeletelővel: 4-5 cm hosszú, 1 cm széles, fél cm vastag szeletekre gyalulni, hamarabb tudunk szebbet csinálni belőle. A hagymát megtisztítom, megmosom, félbevágom és nem túl vékonyra felkarikázom. A paradicsomot mosás után leforrázom, majd hideg vízbe teszem, kicsumázom és lehúzom a héját, majd vékonyan felszeletelem. A kolbászt felkarikázom, esetleg félbevágom. A szalonnából félcentis kis kockákat aprítok. Egy lábosba beleteszem a szalonnát, és pirosra sütöm. (Ha húsos szalonnát használsz, tegyél alá egy diónyi zsírt, mert az nem enged annyi zsírt, amennyit a sima füstölt szalonnából nyerünk.) Ha már jó pörcös a szalonnám, ráteszem a hagymát, egy csipet sóval megszórom, és üvegesre pirítom. Ekkor hozzáadom a tököt, jól megsózom, és azt is üvegesre pirítom. Ekkor jött el a kolbász ideje, beleteszem azt is, addig keverem-pirítom, mígy el nem szineződik (a kolbász kifakul, a zsír sárgulni kezd). Ekkor meghintem jó bőven pirospaprikával - a szép színűből két kávéskanállal se sajnálok bele, jót tesz az ételnek. Alaposan elkeverem, majd hozzákeverem a paradicsomot és felöntöm egy deci vízzel is, ne tessék berzenkedni, kell az bele! Közepes lángon, félig lefedve kb. 20-30 perc kell, míg a tök kicsit hersegősre puhul, én így szeretem. Ekkor a fakanállal kicsit szétkotrom, négy fészket túrok a lábosban a tojásoknak. Bele is ütöm a tojásokat egyenként a fészkekbe, és attól kezdve nem nyúlok hozzá, öt percre szorosan lefedem és úgy forralom. Az öt perc letelte után elzárom a gázt, és 20 percig pihentetem, majd ropogós héjú, puha belű kenyérrel tálalom. Talán akad, aki túlzónak tartja a hagyma és a paradicsom mennyiségét, de aki már evett tököt, tudja, hogy jól meg kell ízesíteni. Ezt szolgálja a kevés zsiradék és sok pirospaprika is. Kiváló vacsora, üde, friss ízekkel, és viszonylag "lájtos" is. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|