recept: Tökcsó bevert tojással, Kifőzde
Tökcsó bevert tojással
((töklecsó))
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

0,5 kg sütőtök,
10 dkg parasztkolbász,
5 dkg füstölt szalonna,
40 dkg paradicsom,
25 dkg vöröshagyma,
4 tojás,
só, pirospaprika




Nekem nem tetszik az a név, hogy töklecsó. Azt sem bírom elviselni, ha valaki a ratatouille-t lecsónak nevezi, mert az sem lecsó. Ha a lecsóba tököt is kevernek, számomra olyan, mintha a sört vizeznék. Hát így kezdtem hozzá, képzelhetitek a többit...
A lecsósan elkészített tök finom, csak így névnek kissé macerás. Ezért kereszteltem el aztán ezt az ételt tökcsónak. Csak semmi morgolódás, jól jártatok, lehetett volna tökpörkölt is, ami szintén zűrös név, zűrös dolog, valószínűleg kellemetlen csalódásokkal. Így viszont nincs vita, hogy a lecsó paprikából van, a pörkölt meg húsból (gombából, zúzából, zöldbabból, tojásból stb.:-), a tökcsó egy másik étel, más ízzel és pássz. Lehet szeretni vagy nem szeretni, lehet variálni legalább annyiféleképpen, mint a lecsót vagy a pörköltöt, de ki kell próbálni.
Vannak sokan, akik főzőtökből csinálják, én inkább a sütőtököt választottam; tovább fő, jobban összeérnek az ízek. Akinek lehetősége van, szerezzen olajtököt, meglátja, megéri. Íme, itt egy finom változat:

A tököt felvágom kb. 2x1 cm-es hasábokra, levágom a héját, és félcentisre felszeletelem. Nem kell félni, éles késsel percek alatt megvan, nem hal éhen senki, míg elkészül. De érdemes kipróbálni zöldségszeletelővel: 4-5 cm hosszú, 1 cm széles, fél cm vastag szeletekre gyalulni, hamarabb tudunk szebbet csinálni belőle.

A hagymát megtisztítom, megmosom, félbevágom és nem túl vékonyra felkarikázom. A paradicsomot mosás után leforrázom, majd hideg vízbe teszem, kicsumázom és lehúzom a héját, majd vékonyan felszeletelem. A kolbászt felkarikázom, esetleg félbevágom. A szalonnából félcentis kis kockákat aprítok.

Egy lábosba beleteszem a szalonnát, és pirosra sütöm. (Ha húsos szalonnát használsz, tegyél alá egy diónyi zsírt, mert az nem enged annyi zsírt, amennyit a sima füstölt szalonnából nyerünk.) Ha már jó pörcös a szalonnám, ráteszem a hagymát, egy csipet sóval megszórom, és üvegesre pirítom.

Ekkor hozzáadom a tököt, jól megsózom, és azt is üvegesre pirítom. Ekkor jött el a kolbász ideje, beleteszem azt is, addig keverem-pirítom, mígy el nem szineződik (a kolbász kifakul, a zsír sárgulni kezd). Ekkor meghintem jó bőven pirospaprikával - a szép színűből két kávéskanállal se sajnálok bele, jót tesz az ételnek. Alaposan elkeverem, majd hozzákeverem a paradicsomot és felöntöm egy deci vízzel is, ne tessék berzenkedni, kell az bele!

Közepes lángon, félig lefedve kb. 20-30 perc kell, míg a tök kicsit hersegősre puhul, én így szeretem. Ekkor a fakanállal kicsit szétkotrom, négy fészket túrok a lábosban a tojásoknak. Bele is ütöm a tojásokat egyenként a fészkekbe, és attól kezdve nem nyúlok hozzá, öt percre szorosan lefedem és úgy forralom. Az öt perc letelte után elzárom a gázt, és 20 percig pihentetem, majd ropogós héjú, puha belű kenyérrel tálalom.

Talán akad, aki túlzónak tartja a hagyma és a paradicsom mennyiségét, de aki már evett tököt, tudja, hogy jól meg kell ízesíteni. Ezt szolgálja a kevés zsiradék és sok pirospaprika is.

Kiváló vacsora, üde, friss ízekkel, és viszonylag "lájtos" is.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: lecsó
 pörkölt

Forrás: Saját próbálkozás, saját kútfő.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.09.25. Utoljára frissítve: 2012.09.25.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-04-30 20:49:03 - 1)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez